حقوقی

دادخواست

دادخواست
1/5 - (2 امتیاز)

دادخواست چیست و چگونه خودمان آن را تنظیم کنیم ؟

دادخواست برگه قضایی است که از طرف وزارت دادگستری تهیه و در اختیار عموم قرار میگیرد. این برگه را در تصویر زیر مشاهده میفرمایید:

به طور کلی هرگاه مطالبه امری مدنی مستلزم طرح دعوا و رسیدگی دادگاه باشد، باید تقاضا به صورت داد خواست تنظیم و تقدیم دادگاه صالح گردد. برابر ماده 48 قانون آئین دادرسی مدنی شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست میباشد.

دادخواستها به صورت نمونه های چاپی که در تصویر زیر مشاهده میکنید، به رایگاه از سوی دادگستری در اختیار افراد قرار میگیرد.

نمونه دادخواست

دادخواست

تصویر بالا یک نمونه برگه دادخواست است که میتوانید آن را پر کنید و برای طرح دعوا به دادگاه ارائه کنید.

چگونه دادخواست تنظیم کنیم؟

خودتان هم میتونید دادخواست تنظیم کنید به شرطی که اجزا و شرایط آن رعایت کنید:

الف ) شرایط دادخواست

1. استفاده از برگ چاپی مخصوص

حسب ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی “دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگه های چاپی مخصوص نوشته شده باشد” . برگه ای که در عکس بالا مشاهده میکنید و میتوانید همین برگه را دانلود و پر کنید.

2. تنظیم به زبان فارسی

به موجب ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی داد خواست باید به زبان فارسی نوشته شود. اما قانونگذار برای این تکلیف نیز ضمانت اجرایی تعیین نکرده است. بر این اساس طبق استدلال قبلی باید معتقد بود که اگر دادخواستی به زبانی غیر از فارسی تنظیم گردد، داد خواست محسوب نگردیده و ثبت آن در دفتر کل و شعبه مقدور نخواهد بود

3. امضا دادخواست

دادخواستها مانند هر  سندی برای این که قابلیت انتساب به خواهان را پیدا کند باید توسط خواهان امضا شود.

ب ) اجزای دادخواست

مورد بعدی که باید مدنظر داشته باشید اجزای داد خواست است که داخل برگه موجود است و شما باید آن را به دقت پر کنید. برای همین منظور به معرفی اجزای آن میپردازیم که راحتتر بتوانید فرم مربطه را پر کنید:

خواهان

در این قسمت باید نام و مشخصات کسی که دادخواست را تقدیم کرده است، ذکر شود. اگر شخصی به عنوان قیم یا وکیل طرح دعوا میکند، در قسمت خواهان باید نام اصیل یا کسی که دعوا از طرف وی طرح میشود، ذکر شود و در ستون وکیل یا نماینده قانونی نام تقدیم کننده و تنظیم کننده ی داد خواست ذکر شود.

خوانده

خوانده کسی است که دعوا علیه او طرح میشود و در واقع طرف دعوا است و خواهان میخواهد او محکوم شود به این که کاری انجام دهد یاد پولی پرداخت کند و …

نشانی خوانده

اگر خواهان نشانی خوانده را میداند، بای دهمان نشانی را به نحو دقیق در متن دادخواست درج نماید؛ اما اگر هیچ نشانی از خوانده در دسترس نباشد، و یا حسب اعلام مامور ابلاغ، خوانده در نشانی اعلامی شناخته نشد، میتوان خوانده را مجهول المکان اعلام و ابلاغ مفاد دادخواست به وی را از طریق نشر آگهی درخواست نمود(ماده 73 آئین دادرسی مدنی)

خواسته

آن چیزی است که مورد نظر خواهان است و هدف از طرح دعوا را تشکیل میدهد. وقتی هدف از طرح دعوا رسیدن به طلاق است، خواسته طلاق میشود، و اگر هدف رسیدن به طلب است مطالبه طلب را باید به عنوان خواسته ذکر کرد.

دادگاه نمیتواند فراتر از خواسته تصمیم بگیرد، پس تعیین خواسته از سوی خواهان باید به دقت صورت گیرد، و همه چیزهایی را که میخواهد دادگاه در مورد آن رای صادر کند باید در محل مربوط بنویسد.

وکیل یا نماینده قانونی

اگر دادخواست از سوی وکیل یا قیم یا ولی قهری تقدیم گردد، مشخصات وی در این ستون درج شود.

خواهان و خوانده متیوانند برای دفاع از حقوق خود از وکیل دادگستری استفاده نمایند. برای این منظور میتوانند خود وکیلی را انتخاب و به دادگاه معرفی کنند و یا از کانون وکلای دادگستری، مرکز اجرایی وکلا و مشاوران حقوقی موضوع ماده 187 و یا از قاضی رسیدگی کننده به پرونده، وکیل معاضدتی و رایگان بخواهند.

دلائل و منضمات

در این قسمت باید دلائلی راد که خواهان میخواهد برای اثبات ادعای خود به آنها استناد کند، درج شود. مثل شهادت شهود، سند رسمی یا عادی، چک ، تحقیق و معاینه محل و ….

توجه به این امر ضروری است که هرگاه دلیل استنادی شهادت شاهد باشد خواهان باید نام و نشانی گواهان خود را نیز در متن دادخواست ذکر کند.

شرح دادخواست

در این قسمت موضوع دعوا به طور کامل شرح داده میشود.

ثبت دادخواست

بعد از پر کردن برگه دادخوست برای ثبت آن لازم است تا برگه مخصوص را به یکی از دفاتر خدمات قضایی برده تا داد خواست شما ثبت و به مراجع قضایی ارسال گردد.

در مراجع قضایی پرونده شما ثبت و بعد از تعیین شعبه رسیدگی کننده، شماره پرونده و زمان رسیدگی تعیین و از طریق پیامک به شما اطلاع داده میشود. شما میتوانید روند پرونده خود را به صورت اینترنتی و  از طریق سامانه ثنا پیگیری بفرمایید.

برای ورود به سامانه ثنا روی لینک روبرو کلیک کنید: سامانه عدلیران

همچنین در نظر داشته باشید که میتوانید تنظیم دادخواستهای خود را به دفاتر خدمات قضایی بسپارید تا خیلی سریع برایتان برگه را پر کنند. اما ما پیشنهاد میکنیم که تنظیم دادخواستهای خود را به وکلای با تجربه بسپارید تا با دقت، بهترین دادخواست را برایتان تنظیم کنند.

تنظیم دادخواست توسط وکیل

تنظیم دادخواست توسط وکیل پایه 1 دادگستری یکی از خدمات موسسه حقوق امروز است. وکلای ما در هر زمینه میتوانند بهترین دادخواستها را برای شما تنظیم کنند.

توجه داشته باشید، که تنظیم صحیح دادخواستها تاثیر مستقیم روی صدور رای دارد. بنابراین تجربه یک وکیل در تنظیم دادخواستی موثر برای شما میتواند تضمین کننده موفقیت شما در دادگاه و صدور رای به نفع شما باشد.

در نقطه مقابل اگر دادخواستی درست تنظیم نشود میتواند موجب رد شدن دعوا و صدور رای به ضرر شما شود.

بنابراین بهتر است تنظیم دادخواستهای خود را به یک وکیل پایه 1 با تجربه بسپارید. اگر قصد دارید تا دادخواستتان را یک وکیل با تجربه تنظیم کند روی لینک زیر کلیک کنید:

تنظیم دادخواست

بازگشت به لیست

7 نظر در “دادخواست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *