حقوق اراضی, نمونه رای دادگاه

احداث اتاق کارگری

احداث اتاق کارگری
2/5 - (1 امتیاز)

آیا احداث اتاق کارگری و محل جمع آوری و نگهداری محصولات کشاورزی تغییر کاربری محسوب میشود؟

جهاد کشاورزی

در ادامه یک رای دادگاه که درباره احداث بنای 153 متری + 18 متر ایوان + 9 متر آلاچیق + بنای 42 متری + 1/5 متر سرویس بهداشتی + 10 متر انبار در اراضی زراعی صادر شده است را میخوانیم

در این رای بنای 153 متری + 18 متر ایوان + 9 متر آلاچیق تغییر کاربری محسوب شده است اما بنای 42 متری + 10 متر انبار + 1/5 متر دستشویی تغییر کاربری محسوب نشده است. چرا که بنای 42 متری و بنای 10 متری در حکم اتاق کارگری و انبار محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده اما بنای 153 متری همراه با ایوان و آلاچیق در حکم تغییر کاربری ملک زراعی به مسکونی در نظر گرفته شده است.

البته این رای خالی از اشکال نیست:

در ادامه میتوانید رای اصلی صادر شده از سوی دادگاه را به همراه تحلیل وکیل پایه 1 دادگستری محمد موسوی مقدم بخوانید:

احداث اتاق کاربری تغییر کاربری است ؟

انجام اقدامات تکمیلی که لازمه و مکمل زیر ساخت ها و تاسیسات مورد نیاز تولیدات بخش کشاورزی است، من جمله احداث بنای کارگری و نگهبانی و انباری محل نگهداری محصولات کشاورزی، تغییر کاربری محسوب نمیشود

رای دادگاه

در خصوص اتهام آقای الف.الف فرزند م متولد 1359 ، ایرانی دایر بر تغییر کاربری اراضی زراعی دولاب موضوع شکایت اداره جهاد اصفهان از طریق 153 متر محوطه سازی، 18 متر ایوان، 9 متر آلاچیق، 1/5 متر سرویس بهداشتی، 10 متر انبار ، 42 متمر ساختمان (مجموعا 5/233 متر مربع)

دادگاه نظر به شکایت شاکی، نظریه کمیسیون تقویم و تفسیریه عکس های هوایی و عدم دفاع موثر است و متهم بزهکاری وی را محرز دانسته، لهذا مستندا به مواد 3 و 1 قانون ناظر بر حفظ کاربری اراضی زراعی وی را علاوه بر قلع و قمع مستحدثات غیر مجاز محکوم به پرداخت 500 هزار ریال جزای نقدی به ازاری هر متر تغییر کاربری در حق دولت می نماید. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز قابل اعتراض در مرجع محترم تجدیدنظر استان است.

رئیس شعبه 115 کیفری دو شهر اصفهان-ربیعی

رای تجدیدنظر

تجدیدنظر خواهی آقای الف. الف با وکالت آقای م.ر نسبت به آن قسمت از دادنامه شماره 1272-24/06/1397 شعبه 115 دادگاه کیفری دو اصفهان که متضمن محکومیت تجدیدنظر خواه به پرداخت جزای نقدی و قلع و قمع مستحدثات به اتهام تغییر کاربری غیرمجاز اراضی زراعی با ایجاد 153 متر محوطه سازی ، 18 متر ایوان، 9 متر آلاچیق میباشد وارد نیست؛ زیرا با توجه به محتویات پرونده و استدلال دادگاه، دلیل و مدرکی که موجب نقض دادنامه شود ارائه نگردیده است.

از جهت رعایت اصول و تشریفات دادرسی نیز ایرادی نیست مستند به بند الف ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری این قسمت از دادنامه عینا تایید میگردد و تجدیدنظر خواهی نسبت به آن قسمت از دادنامه که متضمن محکومیت تجدیدنظر خواه به لحاظ احداث 42 متر ساختمان 10 متر انباری و 5/1 متر مربع سرویس بهداشتی میباشد وارد است؛ زیرا احداث اتاق کارگری و محل جمع آوری و نگهداری محصولات کشاورزی تغییر کاربری محسوب نمیگردد.

مستند به بند 5 و 7 از تبصره یک بند الف دستورالعمل ماده 10 آیین نامه اجرائی قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها و اصل 37 قانون اساسی این قسمت از دادنامه نقض و حکم برائت تجدیدنظر خواه صادر میگردد. رای صادره قطعی است.

مستشار شعبه 30 دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان-رئیس دادگاه

عرب پور- حاج حسینی

تحلیل وکیل پایه 1 دادگستری

دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان استدلال کرده است ” احداث اتاق کارگری و محل جمع آوری و نگهداری محصولات کشاورزی تغییر کاربری محسوب نمیگردد ” اما در کمال تعجب در این دادنامه قضات محترم دادگاه استدلال نکردند چرا احداث اتاق کارگری و محل جمع آوری و نگهداری محصولات کشاورزی تغییر کاربری محسوب نمیشود؟

در حالی که به موجب ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها جز در موارد ضروری ممنوع و به موجب ماده یک این قانون اقدام به تغییر کاربری غیرمجاز و بدون مجوز قانونی، جرم شناخته شده است.

در نتیجه اصل کلی این است که تغییر کاربری زمین های کشاورزی و باغ ها ممنوع است. حال اگر بخواهیم مصداقی را تغییر کاربری بدانیم باید به دستورالعمل تعیین مصادیق تغییر کاربری رجوع کنیم چون در ماده 100 قانون تعیین مصادیق تغییر کاربری به سازمان جهاد کشاورزی واگذار شده است.

تعیین مصادیق تغییر کاربری

در دستورالعمل تعیین مصادیق تغییر کاربری ایجاد بنا ،پی کنی و حتی ایجاد سکونت گاه های موقت با هر میزان مساحت ، مصداق تغییر کاربری شناخته شده است.

در این رای دادگاه محترم تجدیدنظر به بندهای 5 و 7 از تبصره یک بند الف دستورالعمل ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ استناد کرده است. اما به نظر میرسد استناد دادگاه به این مستند قانونی نادرست است زیرا:

در تبصره 1 استنادی آمده است: با توجه به اینکه فعالیت های مندرج در تبصره 4 الحاقی به ماده 1 بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمیشوند، لذا انجام اقدامات تکمیلی که حسب مورد لازم و مکمل زیرساخت ها و تاسیسات مورد نیاز تولیدات کشاورزی میباشند از قبیل:

  1. احداث راههای بین مزارع
  2. تاسیسات تامین و انتقال آب کشاورزی و کانالهای زهکشی
  3. ایستگاه های پمپاژ و استخرهای ذخیره آب کشاورزی
  4. موتورخانه و آشیانه ماشین آلات کشاورزی
  5. اتاق کارگری و نگهبان
  6. دیوارکشی باغات
  7. محل جمع آوری و نگهداری محصولات کشاورزی

اما نکته ای که دادگاه محترم از توجه به آن غفلت ورزیده است موارد مذکور در این تبصره صرفا ناظر و ملحق به تاسیسات و مستحدثات موضوع تبصره 4 ماده یک هستند.

یعنی اگر در زمین کشاورزی یا باغ تاسیسات موضوع تبصره 4 ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها احداث شد، احداث خانه کارگری و نگهبانی و سایر موارد مذکور در تبصره 1 دستورالعمل تعیین مصادیق و ضوابط موضوع تبصره 4 الحاقیی به ماده 1 و تبصره 1 اصلاحی ماده 2 قانون حفظ کاربری، چون لازمه و مکمل زیر ساخت ها و تاسیسات مذکور هستند، مشمول حکم تبصره 4 بوده و تغییر کاربری محسوب نمیشوند و از این حکم خاص-که البته دستورالعمل اجرایی است نه قانون- نمیتوان حکم عام استخراج کرد و معتقد بود که احداث این موارد به طور کلی از شمول قانون حفظ کاربری خارج هستند.

آیا نیاز به وکیل دارید؟

اگر در زمینه احداث اتاق کارگری بدون تغییر کاربری زمین یا هر زمینه ملکی یا غیر ملکی دیگری نیاز به وکیل پایه 1 دادگستری دارید ما بهترین وکیل را به شما معرفی میکنیم .

همچنین اگر خودتان قصد افزایش اطلاعات خود در زمینه تغییر کاربری را دارید، پیشنهاد ما مطالعه کتاب تغییر کاربری محمد موسوی مقدم است.

برای خرید این کتاب میتوانید روی تصویر زیر کلیک فرمایید:

کتاب تغییر کاربری

بازگشت به لیست

یک نظر در “احداث اتاق کارگری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *