حقوق اراضی

تغییر کاربری

تغییر کاربری | حقوق امروز
5/5 - (2 امتیاز)

در رابطه با تغییر کاربری لطفا به متن زیر توجه کنید!

وکیل تغییر کاربری موسسه ما تاکنون در بیش از 100 پرونده تغییر کاربری موفق بوده و نویسنده دو کتاب پرفروش تغییر کاربری و تحلیل علمی آرای قضایی تغییر کاربری است. اگر شما می‌خواهید در مسئله تغییر کاربری از وکیلی حاذق و موسسه‌ای معتبر یاری بگیرید، موسسه حقوق امروز آماده ارائه خدمات حقوقی در حوزه تغییر کاربری به شماست. شما از طریق شماره تلفن زیر می‌توانید با ما در ارتباط باشید و سوالات و ابهامات خود را با ما مطرح کنید!

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

  1. تغییر کاربری چیست؟
  2. انواع تغییر کاربری
  3. تغییر کاربری مجاز
  4. تغییر کاربری غیر مجاز‍
  5. مجازات تغییر کاربری غیر مجاز‍
  6. تغییر کاربری ضروری
  7. چه مواردی برای تشخیص ضرورت تغییر کاربری باید رعایت شود ؟!
  8. نتیجه گیری

تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ یعنی تغییر نحوه استفاده از زمین زراعتی و باغ؛ به نحوی که دیگر از آن زمین یا باغ به منظور کشت و زرع استفاده نشود و استفاده‌های دیگری نظیر استفاده مسکونی یا تجاری شود. یکی از موضوعاتی که امروزه گریبان‌گیر اکثر مالکان و متصرفان اراضی زراعی و باغ‌ها شده موضوع تغییر کاربری می‌باشد و در پی آن موجب شده تا در دستگاه قضا نیز پرونده‌هایی در این زمینه مطرح شود.

حال از مواردی که باعث می‌شود افراد در رابطه با این‌موضوع دچار مشکل شوند عدم اطلاعات در این زمینه می‌باشد به‌ همین دلیل در این مطلب سعی کردیم تا مواردی را در رابطه با تغییر کاربری مانند مفهوم، تغییر کاربری مجاز، غیر مجاز و ضروری و… توضیح دهیم. همچنین به منظور دریافت خدمات حقوقی مختلف با بالاترین کیفیت توسط بهترین وکیل تغییر کاربری در کرج می‌توانید از مجموعه حقوقی معتبر و شناخته شده حقوق امروز یاری بگیرید.

تغییر کاربری چیست؟

کاربریِ یک زمین از نحوه به‌ کارگیری آن مشخص می‌شود. مانند زمین زراعی که محصولات کشاورزی در آن کشت می‌شود که عملاً می‌توان نتیجه گرفت که کاربری این زمین کاشت و نگهداری درخت است. حال در باب تعریف درخصوص تغیر کاربری باید گفت آنجایی‌که هر اقدامی در جهت ممانعت از بهره‌برداری و استمرار کشاورزی زمین‌های زراعی و باغی صورت بگیرد تغییر کاربری رخ داده‌است و به عنوان مثال می‌تواند اعمال و اقداماتی همچون احداث بنا، کسر و یا تکثیر شن و ماسه و… باشد.

اما نکته قابل‌ تأمل در این‌ موضوع این است که برای تغییر کاربری نیازی به تبدیل یک کاربری به کاربری دیگر نیست و همین‌ که از زراعت ممانعت گردد تغییر کاربری محقق شده، هرچند که کاربری جدید به وجود نیامده باشد.  حال که با مفهوم و معنای تغیر کاربری آشنا شدید بهتر است در ادامه این مطلب به مواردی مثل انواع تغیر کاربری، تغییر کاربری مجاز و غیرمجاز و… که در مورد آن‌ها توضیح داده شده به جهت درک بهتر موضوع، ارتقاء و کسب اطلاعات بیشتر مراجعه کنید البته از قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها غافل نمانید.

حتما مشاهده کنید: مجوز تغییر کاربری

انواع تغییر کاربری

به‌طورکلی می‌توان گفت اصل بر ممنوعیت تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها می‌باشد اما به دلیل اقتضاء شرایط برخی از تغییرات کاربری مجاز بوده و برخی نیز غیرمجاز و جالب است بدانید که بعضی از آن‌ها وصف کیفری را نیز بدنبال دارد. گاهی اوقات نیز تغییر کاربری می‌تواند ضروری باشد که با این تفاسیر و با توجه به نظر دکتر محمد موسوی مقدم در کتاب تغییر کاربری، تقسیم بندی تغییرات کاربری به شرح ذیل است؛

  • مجاز
  • غیر مجاز ( مجرمانه و بدون مجوز )
  • ضروری

در ادامه مطلب به تحلیل و بررسی هر یک به طور اجمالی خواهیم پرداخت.

کتاب تغییر کاربری | حقوق امروز

کتاب تغییر کاربری

تغییر کاربری مجاز

باید توجه کنید آنجایی که برای بهینه‌سازی تولیدات کشاورزی و رفع مشکلات موجود اقداماتی در باب تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغات در بستری مناسب صورت می‌گیرند مانند احداث گلخانه‌ها، دامداری‌ها، مرغداری‌ها، پرورش ماهی و دیگر تولیدات کشاورزی و کارگاه‌های صنایع تکمیلی و غذایی در اراضی زراعی و باغی که در واقع هدف آن پیدایش و بهره مندی تولیدات بهتر کشاورزی می‌باشند دیگر نمی‌توان این تغییر را غیر مجاز تلقی نمود که به این مهم در تبصره ۴ ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی نیز اشاره شده است.

منتها باید توجه نمود که فعالیت‌های گفته‌شده بایستی در محدوده روستاها صورت گیرد و همچنین مطابق با قانون باید ضوابط زیست‌ محیطی در آن رعایت شده و سازمان جهاد کشاورزی نیز موافقت خود را در این زمینه اعلام نماید. در این خصوص به افراد حقوقی برای بررسی تخصصی این موضوع حتما پیشنهاد می‌شود که کتاب آقای دکتر محمد موسوی مقدم به نام کتاب تحلیل علمی آرای قضایی تغییر کاربری مطالعه نمایند.

تحلیل علمی آرای قضایی تغییر کاربری | حقوق امروز

تحلیل علمی آرای قضایی تغییر کاربری

تغییر کاربری غیر مجاز‍

در رابطه با تغییر کاربری غیرمجاز باید عنوان نمود که اگر کسی مبادرت به تغیر کاربری غیرمجاز نماید مرتکب جرم شده که در ماده ۳ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها به آن اشاره شده است. مطابق با این قانون تمامی مالکان و متصرفان زمین‌های زراعی و باغ‌ها اگر به‌طور غیرمجاز و بدون مجوز از کمیسیون‌های مربوطه اقدام به تغیر کاربری نمایند مجرم بوده و برای آن‌ها مجازات در نظر گرفته خواهد شد.

در این‌ باره باید به برخی از نکات توجه نمود که اولاً کسی مرتکب این جرم می‌شود که مالک یا متصرف زمین باشد و مفهوم مخالف آن بدان معنی است که اگر کسی مالک و یا متصرف زمین زراعی و باغی نباشد حتی اگر مبادرت به تغییر کاربری نماید لذا نمی‌توانیم او را متهم به تغییر کاربری کنیم چرا که شرط مالکیت و تصرف در ملک زراعی را ندارد و علاوه بر آن جرم تغیر کاربری با فعل مثبت مادی محقق می‌گردد و اگر فردی با ترک فعل موجب تغیر کاربری باغ یا مزرعه‌ای شود مرتکب جرمی نشده و آن به این دلیل است که قانون، مالکان و متصرفان را مکلف به حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها نکرده‌است پس با ترک فعل جرم تغیر کاربری تحقق نخواهد یافت.

از طرف دیگر توجه کنید که جرم تغیر کاربری از جمله جرایم عمدی است یعنی مالک و یا متصرف بایستی در حین ارتکاب جرم  تغییر کاربری دارای قصد نیز باشند بدین‌منظور که همچون سایر جرایم اگر فرد مرتکب سوءنیت در باب ارتکاب جرم نداشته باشد جرم محقق نخواهد شد.

مجازات تغییر کاربری غیر مجاز‍

در جرم تغییر کاربری همانند سایر جرائم برای مرتکب آن مجازات در نظر گرفته می‌شود که برای این امر می‌توانیم به ماده ۳ قانون مذکور مراجعه کنیم که در این قانون برای مالکان و متصرفانی که اقدام به تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها می‌نمایند، قلع و قمع بنا، پرداخت جزای نقدی از یک تا سه‌برابر بهای اراضی زراعی و باغ‌ها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده گریبانگیرشان خواهد شد. علاوه بر آن اگر مرتکب جرم را تکرار نماید به حداکثر جزای نقدی و حبس از ۱ ماه تا ۶ ماه محکوم می گردد.

جالب است بدانید اگر کسی از کارکنان دولت و شهرداری‌ها و نهادها به تشخیص دادگاه تخطی نموده باشند علاوه‌ بر ابطال مجوز صادره،  به جزای نقدی از یک تا سه‌برابر بهای اراضی زراعی و باغ‌ها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده است محکوم خواهد شد و درصورتی‌که تکرار نمایند علاوه‌بر جریمه ، موجبات انفصال دایم از خدمات دولتی و شهرداری‌ها فراهم خواهد شد. سردفتران نیز اگر در این خصوص تخلف نمایند به شش ماه تا دو سال تعلیق از خدمت و در صورت تکرار به شش ماه حبس و محرومیت از سردفتری محکوم خواهند شد.

حتما مشاهده کنید: وکیل تغییر کاربری

تغییر کاربری ضروری

نوع دیگری از تغییر کاربری، تغیر کاربری ضروری است که درواقع موضوع تبصره ۱ ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها نیز می‌باشد. توضیح این‌ که در برخی از موارد قانون، تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی و باغ‌ها را در مواردی که موجب افزایش کیفیت بهره‌وری شده و همچنین مرتبط با کاربری قبلی است را  پذیرفته و از آن به تغیر کاربری ضروری یاد کرده است.

تغییر کاربری ضروری | حقوق امروز

تغییر کاربری ضروری

حال برای تشخیص ضرورت، با توجه به قانون باید مواردی را مدنظر قرار بدهیم تا درنهایت مالکانی که قصد تغیر کاربری ملک خود را دارند بتوانند با گذراندن مراحلی مجوز تغیر کاربری را بگیرند. همچنین باید توجه کنید که تشخیص موارد ضروری برای این نوع تغییر در هر استان به‌ عهده کمیسیونی می‌باشد که از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، مدیر امور اراضی، رئیس سازمان مسکن و شهرسازی، مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست آن استان و یک نفر نماینده استاندار که به ریاست سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شده است می باشد.

چه مواردی برای تشخیص ضرورت تغییر کاربری باید رعایت شود ؟!

  • اخذ مجوز لازم از مراجع ذی‌ربط
  • ضوابط طرح هادی کالبدی، منطقه‌ای و ناحیه‌ای مصوب شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران
  • مطالبه مصوبه ستاد فرماندهی نیروهای مسلح در رسیدگی به درخواست نیروهای مسلح
  • رعایت و توجه به استانداردها، اصول و ضوابط فنی مربوطه
  • رعایت ضوابط حفظ محیط‌زیست و تداوم تولید و سرمایه‌گذاری با توجه به روح کلی قانون مبنی‌بر حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها

نتیجه گیری

ما در مطالب این صفحه در رابطه با تغییر کاربری سخن گفتیم و اطلاعات مفیدی در این باره در اختیار شما همراهان گرامی قرار دادیم و اینک در انتها اگر در این باره سوالی دارید می‌توانید از بخش نظرات سوال خود را مطرح کنید، تا کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ دهند.

تغییر کاربری | موسسه حقوقی آرمان حقوق امروز

بازگشت به لیست

5 نظر در “تغییر کاربری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *