حقوقی

تجدید نظر خواهی

تجدید نظر خواهی
3.7/5 - (16 امتیاز)

تجدید نظر خواهی نوعی اعتراض به رای صادر شده از سوی دادگاه است که باعث توقف اجرای رای دادگاه میشود. مهلت تجدیدنظرخواهی 20 روز بعد از ابلاغ رای اولیه است.

اصل بر این است که همه آرای صادره از مراجع قضایی ، قطعی و غیر قابل تجدید نظر خواهی هستند. مگر مواردی که قانون  امکان تجدید نظر خواهی از آنها را پیش بینی کرده است.

آراء قابل تجدید نظرخواهی کدامند ؟

  1. دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن بیشتز از 3 میلیون ریال یعنی 300 هزار تومان باشد.
  2. تمامی احکام صادره در دعاوی غیر مالی
  3. متفرعات دعوا مثل خسارات دادرسی در صورتی که اصل دعوا قابل تجدید نظر خواهی باشد
  4. قرارهای ابطال یا رد دادخواست صادره از دادگاه، قرار رد دعوا ، قرار عدم استماع دعوا، قرار سقوط دعوا ، قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا

روش تجدید نظر خواهی

تجدید نظر خواهی از احکام و قرارهای قابل تجدیدنظر با تنظیم و تقدیم دادخواست به عمل می آید.

داخواست تجدید نظر خواهی

نحوه تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی

در تصویر بالا یک نمونه دادخواست تجدیدنظرخواهی مشاهده میکنید که به ترتیب زیر باید تکمیل گردد:

  • در سطر تجدیدنظر خواه نام خود یا کسی که تقاضای اعتراض به رای بدوی دارد را وارد کنید
  • در سطر تجدید نظر خوانده نام طرف مقابل را وارد کنید
  • در سطر وکیل ، نام وکیل یا نماینده قانونی خود را در صورت دارا بودن بنویسید
  • در سطر تجدیدنظر خواسته ، اعتراض خود به دادنامه(رای) بدوی همراه با شماره دادنامه را وارد کنید
  • در سطر دلایل و منضمات ، مدارک خود را از قبیل شهادت شاهدان، اسناد و مدارک و … را وارد کنید
  • در سطر توضیحات نیز شرح مختصری از دادخواست خود همانند تصویر بالا وارد کنید

سپس دادخواست خود را به دفتر خدمات الکترونیک قضایی برده ، ثبت و ارسال میکنید. در صورت داشتن وکیل این کار را به او بسپارید.

در صورتی که برای تنظیم دادخواست نیاز به کمک دارید میتوانید از خدمت تنظیم دادخواست موسسه حقوق امروز استفاده کنید.

هزینه تجدید نظر خواهی

  • اگر موضوع دعوا و آنچه که دادگاه به آن حکم داده است مالی باشد، متقاضی تجدیدنظر باید معادل 4/5 درصد ارزش خواسته را به عنوان هزینه دادرسی – اصطلاحا پول تمبر – به دادگستری پرداخت نماید
  • در صورتی که تجدید نظر خواهان ، توانایی مالی لازم را برای پرداخت هزینه دادرسی نداشته باشند، میتوانند از دادگاه درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نماید.

پرونده بعد از تجدید نظر به کجا میرود؟

یکی از آثار تجدید نظر خواهی انتقال پرونده از دادگاهی که رای تجدیدنظر خواسته را صادر کرده است، به دادگاه تجدیدنظر است. لذا پس از تجدیدنظرخواهی ، پرونده به دادگاه تجدید نظر ارسال میشود.

آیا دادگاه تجدید نظر حضوری است ؟

اصولا رسیدگی به پرونده در دادگاه تجدید نظر غیر حضوری و بدون تشکیل جلسه دادرسی انجام میشود. مگر اینکه در موارد خاص قانون یا دادگاه تشکیل جلسه دادرسی را ضروری بداند.

احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر

اگر رایی که از دادگاه بدوی صادر میشود و نسبت به آن تجدید نظر خواهی میشود، بر خلاف موازین قانونی باشد و قضات دادگاه تجدید نظر هم بر این عقیده باشند، رای دادگاه بدوی حتما در مرحله تجدید نظر نقض میشود.

ضمن اینکه در مواردی خاص ممکن است دادگاه تجدید نظر بدون اینکه رای بدوی را نقض کند، صرفا تغییراتی جزئی در رای بدوی ایجاد نماید.

رد تجدید نظر خواهی

اگر:

  1. تجدید نظر خواهی داخل در مهلت مقرر قانونی انجام نیشود
  2. اگر دادخواست تجدیدنظر دارای نقض باشد و با وجود ابلاغ اخطار رفع نقص، تجدید نظر خواه از آن رفع نقص نکند.
  3. دادخواست تجدید نظر مطابق با مقررات قانونی تنظیم نشود.

و یا جهات و دلایلی که برای تجدیدنظر خواهی بیان میشود و مورد استناد تجدیدنظر خواهان قرار میگیرد، موجبات نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم نکند، تجدیدنظرخواهی بر حسب مورد از سوی دادگاه بدوی یا دادگاه تجدیدنظر رد خواهد شد.

تجدید نظرخواهی از رای شورای حل اختلاف

هرگاه از رایی که شورای حل اختلاف صارد میکند، تجدید نظر خواهی شود، دادگاه حقوقی بدوی شهرستان مربوطه مرجع صالح برای رسیدگی به تجدیدنظرخواهی است و در این صورت پرونده به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال نخواهد شد.

فرق تجدیدنظر خواهی با واخواهی

اگر خوانده دعوا، در جلسات دادگاه حاضر نشود، وکیل معرفی نکند و یا لایحه دفاعیه تقدیم ننماید و ابلاغیه دادگاه به وی ابلاغ واقعی نشود، رای صادره علیه او غیابی خواهد بود.

هرگاه رای صادره غیابی باشد، محکوم علیه میتواند نسبت به آن واخواهی کند. در صورت واخواهی ، دادگاهی به واخواهی رسیدگی میکند که رای غیابی را صادر کرده است و واخواهی موجب نمیشود که پرونده به دادگاه عالی تر انتقال یابد.

تفاوت اعتراض و تجدید نظر

اعتراض به رای با تجدید نظر به رای فرق دارد.

هرگاه از یک رای تجدید نظر خواهی بشود

  • اولا: تجدید نظر موجب توقف اجرای رای میشود(اثر تعلیقی)
  • ثانیا: موجب انتقال پرونده به دادگاه عالی تر میشود. به عبارت دیگر دادگاهی غیر از دادگاهی که اقدام به صدور رای کرده ات به تجدیدنظر خواهی رسیدگی میکند. دادگاه تجدیدنظر معمولا از تعداد قضات بیشتر که دارای تجربه و سابقه بیشتری برخوردار هستند برخوردار است.

اما اعتراض را همان مرجعی رسیدگی میکند که اقدام به صدور رایی که به آن اعتراض شده است، کرده است. به عبارتی دیگر اعتراض موجب انتقال دعوا به مرجع بالاتر نمنیشود.

مثلا هرگاه دفتر دادگاه حقوقی به علت عدم رفع نقص از دادخواست اقدام به صدور قرار رد دادخواست نماید، در صورت اعتراض به آن همان دادگاهی که دفترش اقدام به صدور قرار کرده است، باید به اعتراض رسیدگی کند.

پایان

در صورت داشتن هرگونه سوال در پایین برگه مطرح فرمایید

با تشکر

حقوق امروز

بازگشت به لیست

23 نظر در “تجدید نظر خواهی

  1. آرین گفت:

    با سلام و وقب بخیر اگر فردی با حضور نداشتن در دادگاه و زمانی ک حکم به مرحله انجام برسد ایا میتواند درخواست تجدید نظر بدهد؟

    1. todaylaw گفت:

      سلام بستگی به نوع رای صادره دارد . حکم صادره غیابی باشد از زمان ابلاغ واقعی رای به شخص او ظرف بیست روز حق واخواهی و ئس از آن حق تجدید نظرخواهی خواهد داشت اما اگر رای حضوری باشد تنها بیست روز از تاریخ ابلاغ رای حق تجدیدنظرخواهی خواهد داشت. در ضمن صرف عدم حضور متهم یا خوانده در دادگاه موجب نمی شود که رای غیابی محسوب شود.

      1. امیر گفت:

        سلام من در دادگاه خواندگان را محکوم کردم و یکی از خواندگان بعد از بیست روز در روز 27 اسفند 1402 اعتراض به رای گذاشته ولی امروز که 18 فروردین 1403 هست هنوز برای من ابلاغیه نیامده چکار باید انجام دهم

        1. todaylaw گفت:

          سلام جهت مشاوره حقوقی با شماره تلفن‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.

  2. اکبری گفت:

    سلام تجدیدنظرخواهی از رای دادگاه بدوی حقوقی ازدفترخدمات قضایی به کجا ارسال و ثبت میشود

    1. todaylaw گفت:

      سلام در همان دفتر دادگاه بدوی ثبت می‌گردد.

  3. اکبر گفت:

    سلام خسته نباشید من برادرم یک پرونده در دادگاه کیفری دارد که حکم غیابی صادر وبه اجرای احکام رفته بود ما خبر نداشتیم بعداز فهمیدن درخاست واخواهی دادیم ولی حالا دوباره قاضی جلسه حضوری واخواهی که برگزار شد رای به نداشتن مستندادکافی و ردواخواهی نموده حالا باید چطور دفاع کرد که این رای در دادگاه تجدید نظر تغیر کند ورای یک سال حبس تعزیرای است

    1. todaylaw گفت:

      با سلام و احترام برای پاسخ به این سوال با شماره 02632558956 تماس بگیرید.

    2. todaylaw گفت:

      با سلام و احترام لطفا برای پاسخ به این سوال با شماره 02632558956 تماس بگیرید.

  4. احمد غريبي گفت:

    سلام و عرض ادب
    برادرم سند خانه پدري را بنام خودش كرده ( خانه قبلا سند نداشته 5 سال بعد از مرگ پدر در غياب من سند بنام خودش كرده) خانه خالي از سكنه است براي بعضي مواقع چند تيكه اثاثيه با مشورت همديگر در آن قرارداديم بعدش پس از 2 سال برادرم از من شكايت تصرف عدواني كرده و علاوه بر رفع تصرف محكوم به پرداخت 3 ميليون تومان يا يك ماه حبس شده ام لطفا راهنمائي كنيد.

    1. todaylaw گفت:

      سلام
      رای دادگاه را ارسال کنید تا بهتر راهنمایی کنیم . ولی در این حالت شما می توانید با اثبات این که نمی دانستید سند به نام برادرتان شده و یا این که گذاشتن وسیله با اجازه او بوده است از مجازات برهید. در تجدیدنظر خواهی باید خیلی دقت کنید.

      1. احمد غريبي گفت:

        با سلام- راي دادگاه :
        در مورد اتهام آقاي احمد غريبي فرزند… 46ساله با سواد فاقد سابقه اعل و ساكن ..داير بر تصرف عدوانتي يك باب ساختمان مسكوني واقع در روستاي ..موضوع شكايت آقاي … غريبي فرزند.. دادگاه با عنايت به مجموع اوراق و محتويات پرونده از جمله شكايت شاكي و توضيحات وي در خصوص چگونگي وقوع بزه كه بيان داشته اينجانب مالك رسمي و ثبتي شش دانگ ملك مذكور مي باشم متهم اخيراً اقدام به تصرف بخشي از آن نموده لذا با توجه به توضيحات شاكي و ملاحظه سند ابرازي و نظريه مصون از اعتراض كارشناس بدوي دادگستري كه طي آن اعلام داشته سند شاكي با ملك مذكور مطابقت داشته و متهم نيز اقدام به تصرف آن نموده است و همچنين اظهارات و اقارير صريح متهم در جلسات اين دادگاه كه اظهار داشته اين ملك ارثيه پدري است به همين خاطر در آن تصرف نمودم لكن از نظر دادگاه چونكه سند شاكي بصورت مفروز و شش دانگ مي باشد لذا ادعاي متهم در باب طرح بحث ارثيه موجب قانوني نداشته و مجوزي براي توجيح تصرفات وي در ملك شاكي نيست و ساير قرائين و امارات موجود در پرونده بزهكاري مته را ثابت تشخيص و مستند به ماده 690 از قانون تعزيرات مجازات اسلامي مصوب 135 علاوه بر رفع تصرف متهم از ملك مورد نزاع به شرح نظريه كارشناس دادگستري وي را به تحمل يك ماه حبس تعزيري درجه هفت محكوم مي نمايد وليكن با توجه به فقدان سابقه كيفري موثر متهم و ملاحظه شرايط سني و مزاجي وي و پيش بيني اصلاح ايشان در راستاي سياست حبس زدائي قوه قضائيه و تاثير نامطلوب حبس بر اصلاح و بازپروري شخصيت متم با رعايت مواد 37 و 38 و 68 و 83 و 86 و104 از قانون مجازات اسلامي مصوب 1392 و تبصره 11 قانون كاهش مجازات حبس تعزيزي و لحاظ راي وحدت رويه 746 هيات عمومي ديوان عالي كشور و تصويب نامه اخير هيات محترم وزيران در مورد تعديل مجازات جزاي نقدي مربوط به جرائم حبس مرتكب را به پرداخت 30 ميليون ريال جزاينقدي در حق صندوق دولت تبديل و جايگزين مي نمايد ضمنا~ چنانچه متهم بعد از قطعيت دادنامه از پرداخت محكوميت جزاي نقدي استكاف نمايد مجازات حبس راجع به وي اعمال خواهد شد. اين راي حضوري محسوب و ظرف بيست روز پس از ابلاغ قابل تجديد نظرخواهي در محاكم محترم دادگاه تجديد نظر استان مي باشد.

  5. یاسین گفت:

    با سلام و وقت بخیر.
    اگر منزل غصبی رو قاضی به مالک اصلی برگرداند و غاصب در آن منزل هزینه هایی از قبیل سرامیک و نماکاری و غیره انجام داده باشد و غاصب بگوید در صورتی منزل را تحویل مالک اصلی می دهد که هزینه های آن پرداخت شود،مالک نیز توانایی پرداخت هزینه های غاصب رو نداشته باشد از نظر قانونی تکلیف چیست.

    1. mehrdad naderi گفت:

      سلام مالک هیچ تکلیفی به پرداختت هزینه های غاصب ندارد.

  6. میلاد گفت:

    سلام وقت بخیر
    وصیت نامه ای نوشته شده برای مادرم که سواد خواندن ونوشتن نداشته و ورثه هم اون وصیت رو قبول نداشتن در دادگاه فقط قبول کردن که مهر مادرمون پای وصیت خورده رو قبول داریم و قاضی بر حسب تایید مهر و اثر انگشت وصیت نامه عادی رو قبول کرده و الان تجدید نظر چی باید بزنیم درصورتی که شخص بیسواد حتما باید رسمی وصیت کنه

    1. mehrdad naderi گفت:

      سلام . با توجه به مفاد رای و نو ع اعتراض محتوای تجدیدنظرخواهی تعیین و تبیین می شود. در صورت نیاز وکلای موسسه برای شما متن تجدیدنظرخواهی ر اتنظیم خواهند کرد.

      1. سعید کاویانی گفت:

        سلام، ۷۰ لیتر شراب در منزل از من گرفتند ،در وقت ابلاغیه شهرستان بودم نتونستم حاضر بشم بعد رفتم، الان ۶ ماه و یک روز زندان تعزیری با جریمه نقدی ۹۰ ملیون بهم دادند، در ابلاغیه آمده ۲۰ رؤز وقت واه خواهی و سپس ۲۰ روز وقت تجدید نظر دارم یعنی چی؟ امکان اینکه زندان نرم هست ،باید چکار کنم

        1. todaylaw گفت:

          سلام شما می توانید ابتدا واخواهی کنید یعنی به رای اعتراض کنید که همان دادگاه رسیدگی می کند و بعد از آن اقدام به تجدیدنظرخواهی کنید. ا

    2. کاظم گفت:

      سلام وقت بخیر بنده یک چک صیادی به مبلغ ۱۶۵ملیون یک ساله بوده و مبلغ ۱۲۰ملیون پرداخت کردم باقی مانده خورده حساب بود ازش کم کردم وچک را ابطال کردیم وبعدرفته ادعای ۴۵ملیونو کرده ومن محکوم شدم درصورتیکه که شهود هم دارم ولی دادگاه ازم شهود نخواست چیکار باید بکنم

      1. todaylaw گفت:

        سلام از موضوع دعوای شما بی اطلاعیم اما در همین حدی که نقل کردید تنها راه تجدیدنظرخواهی است

  7. کاظم گفت:

    سلام وقت بخیر بنده یک چک صیادی به مبلغ ۱۶۵ملیون یک ساله بوده و مبلغ ۱۲۰ملیون پرداخت کردم باقی مانده خورده حساب بود ازش کم کردم وچک را ابطال کردیم وبعدرفته ادعای ۴۵ملیونو کرده ومن محکوم شدم درصورتیکه که شهود هم دارم ولی دادگاه ازم شهود نخواست چیکار باید بکنم

  8. سعید کاویانی گفت:

    سلام، ۷۰ لیتر شراب در منزل از من گرفتند ،در وقت ابلاغیه شهرستان بودم نتونستم حاضر بشم بعد رفتم، الان ۶ ماه و یک روز زندان تعزیری با جریمه نقدی ۹۰ ملیون بهم دادند، در ابلاغیه آمده ۲۰ رؤز وقت واه خواهی و سپس ۲۰ روز وقت تجدید نظر دارم یعنی چی؟ امکان اینکه زندان نرم هست ،باید چکار کنم

    1. parsamosavi گفت:

      سلام در مهلت هایی اعلامی می توانید به رای اعتراض کنید. در صورت تمایل وکلای حقوق امروز می توانند به شما در این زمینه کمک کنند. برای استفاده از خدمات ما با شماره مندرج در سایت تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *