حقوقی

تقویم خواسته

تقویم خواسته
3.7/5 - (4 امتیاز)

تقویم خواسته یا مقوم نمودن آن چیست ؟ به معنای قیمت گذاری خواسته در دعاوی مالی است .

تقویم خواسته چیست

هرگاه هدف از طرح دعوا رسیدن به مال یا حق مالی باشد و اگر دادگاه رای به نفع خوهان صادر کند، نفع و نتیجه مالی برای خواهان در پی داشته باشد، دعوا مالی است. هرگاه دعوا مالی باشد خواهان باید خواسته را تقویم کند و یا به عبارتی دیگر قیمت گذاری و ارزیابی قیمتی بکند مگر اینکه خواسته مطالبه مبلغ معینی پول میباشد که در این صورت تقویم آن لازم نیست.

تقویم خواسته ارز خارجی

البته اگر پول خارجی، موضوع خواسته باشد لازم است قیمت رسمی روز آن تعیین شود.

تقویم خواسته با جلب نظر کارشناس

گاهی امکان تقویم خواسته وجود ندارد. مثل مطالبه خسارات وارده به خودرو در اثر تصادف رانندگی که در هنگام تقدیم دادخواست نمیتوان میزان خسارات را تعیین کرد بلکه میزان خسارت وارده باید از سوی کارشناس رسمی دادگستری که دادگاه در جریان رسیدگی تعیین میکند، برآورد شود.

چگونگی تقویم خواسته

تقویم خواسته دارای آثار متعددی است. به همین دلیل خواهان باید در تقویم خواسته به موارد زیر دقت کند:

هزینه دادرسی

طرح و رسیدگی به هر دعوایی در مراجع قضایی مستلزم پرداخت هزینه دادرسی است. اما تعیین میزان هزینه ای که خواهان باید پرداخت کند تا حدود زیادی به عملکرد خواهان بستگی دارد.

در دعاوی مالی و در مرحله بدوی میزان هزینه دادرسی در دعاوی مالی 3/5 درصد و در مرحله تجدیدنظر 4/5 درصد ارزش خواسته است. پس هرچه خواسته بیشتر تقویم شود، هزینه دادرسی بیشتری هم باید پرداخت شود.

در تقویم خواسته توجه به این نکته ضروری است که اگرچه خواهان برای تقدیم دادخواست باید ارزش خواسته را تعیین کند، اما الزاما و در همه موارد نیازی نیست که ارزش واقعی آن را به عنوان خواسته درج کند.

در صورتی که آنچه گفته شد برای شما مبهم است میتوانید از مشاوره حقوقی کمک بگیرید.

الو وکیل

صلاحیت

اصل بر صلاحیت عام دادگاه های عمومی(حقوقی و کیفری) به دعاوی است اما:

تقویم خواسته در شورای حل اختلاف

به موجب قانون مقرر شده است که اگر دعاوی مالی کمتر از بیست میلیون تومان تقویم شود، رسیدگی به دعوا در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار میگیرد.

تجدیدنظرخواهی

اگر خواستۀ کمتر از سه میلیون ریال تقدیم شود رای صادره قطعی و غیرقابل تجدیدنظرخواهی خواهد بود.

فرجام خواهی

اگر خواستۀ کمتر از 20 میلیون ریال تقدیم شود رای صادره قابل فرجام خواهی در دیوان عدالت کشور نخواهد بود.

قبل از تقویم خواسته به این نکات توجه کنید

در تقویم خواسته توجه به این نکته ضروری است که اگرچه خواهان باید در صورت طرح دعوای مالی، خواسته را تقدیم و ارزش گذاری کند اما الزاما و در همه موارد نیازی نیست که ارزش واقعی خواسته را در دادخواست درج کند. بلکه مطابق با هدف و موانعی که نحوه مقوم نمودن خواستۀ او برایش ایجاد میکند باید خواسته را تقویم کند.

در این خصوص توجه به این امر ضروری است که:

  1. ارزش گذاری اموال غیر منقول مثل ساختمان و زمین بر مبنای قیمت معاملاتی اعلامی از سوی اداره دارایی تعیین میگردد؛ که در قالب ، فرم ارزش منطقه ای ، در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تکمیل و به دادگاه اعلام میشود. قیمت خواستۀ غیرمنقول مطابق با ارزش منطقه ای بسیار کمتر از قیمت واقعی ملک است.
  2. تقویم نامناسب خواسته میتواند موانعی برای خواهان ایجاد کند؛ از آنجا که رسیدگی به دعاوی کمتر از 20 میلیون تومان در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار دارد، اگر خواستۀ کمتر از 20 میلیون تومان تقویم شود، پرونده از صلاحیت دادگاه خارج شده و باید در شورای حل اختلاف رسیدگی گردد.
  3. سلب حق تجدیدنظرخواهی : هرگاه خواستۀ کمتر از 3 میلیون ریال تقدیم گردد، اصحاب دعوا با مانع امکان تجدیدنظرخواهی مواجه خواهند شد. رای صادره در مورد دعوایی که خواستۀ آن کمتر از 3 میلیون ریال باشد تقویم گردد، قابلیت تجدیدنظرخواهی نخواهد داشت و رای صادره هر چه که باشد، قطعی خواهد بود.
  4. سلب حق فرجامخواهی : دعاوی مالی اگر بیش از 2 میلیون تومان تقویم گردند قابل فرجامخواهی خواهند بود. لذا اگر خواسته‌ کمتر از 2 میلیون تومان ارزش گذاری و تقویم شود، اصحاب دعوا نمیتوانند نسبت به رای صادره، فرجام خواهی کند.
  5. دادگاه نمیتواند به میزان تقویم خواسته اعتراض کند. ولی خوانده دعوا در صورتی میتواند اعتراض کند که خواستۀ تقدیم شده به نحوی باشد که مانع تجدیدنظرخواهی یا فرجامخواهی از رای شود. در این صورت دادگاه با ارجاع امر به کارشناس ارزش خواسته را معین خواهد کرد.

اعتراض خوانده فقط در صورتی قابل پذیرش خواهد بود که خواسته تا حدی کم ارزش گذاری شود که موجب سلب حق تجدیدنظر و فرجامخواهی شود. در غیر این صورت خوانده نمتیواند به آن اعتراض کند.

نتیجه گیری

تقویم خواسته به معنای قیمت گذاری یا مقوم نمودن خواستۀ مورد نظر است. اما در این باره جزئیات مختلفی ذکر شد که میتواند شما را در این زمینه بسیار راهنمایی کند.

با توجه به نکات گفته شده، اگر خودتان قصد مقوم نمودن خواستۀ خود را دارید ، باید بسیار دقت کنید تا مبادا دچار اشتباهی جبران ناپذیر شوید.

به شما پیشنهاد میکنیم برای این موضوع از یک وکیل کارکشته کمک بخواهید. برای درخواست وکیل میتوانید روی لینک زیر کلیک فرمایید:

درخواست وکیل

حساسیت چنین موضوعاتی ایجاب میکند تا از یک وکیل برای انجام آنها کمک بگیرید. آگاهی وکیل به جزئیات قوانین باعث میشود تا کوچکترین حقی از شما ضایع نشود و تمام حقوق مالی خود را به صورت تمام و کمال دریافت دارید.

وکلا دارای تجارب و تخصص های گوناگون هستند. بنابراین بهتر است تا با توجه به دعاوی خود یک وکیل مناسب را انتخاب نمایید.

وکلای موسسه حقوق امروز آماده دفاع از حقوق شما در زمینه های مختلف هستند. میتوانید با خیال راحت دعاوی مختلف خود را به ما بسپارید. ما شما را تا پیروزی نهایی در دادگاه همراهی خواهیم کرد.

در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید با ما در تماس باشید یا در پایین همین برگه ، در قسمت دیدگاه سوال خود را مطرح کنید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما عزیزان میباشند.

با تشکر فراوان

حقوق امروز

بازگشت به لیست

14 نظر در “تقویم خواسته

  1. آی زیج گفت:

    مقاله مفیدی در مورد تقویم خواسته بود. تشکر!

    1. hashemi گفت:

      درود بر شما سپاس از همراهیتون
      سوالی در هر زمینه حقوقی داشتید همینجا مطرح بفرمایید در خدمتیم

  2. فرزانه گفت:

    باسلام همسر من ماشینی خریده که چندسال قبل با کارت سوختش قاچاق کالا کردن
    ما بم رفتیم و خسارت و جریمه رو پرداخت کردیم
    حال شکایت کردیم از صاحبان قبلی که هزینه رو پرداخت کنن به اضافه هزینه رفت و امد و تحریری شکایت
    حال گفتن دادخواست به تقویم درصلاحیت شوارست چکار باید بکنیم ایا هزینه رو میشه از صاب قبلی مطالبه کرد ممنون میشم جواب بدید

    1. todaylaw گفت:

      سلام سوال شما ابهام دارد. اما اگر شخص شوهر شما محکوم به پرداخت خسارت و جریمه شده باشد نمی توانید از کسی این ها را مطالبه کنید اما اگر فروشنده خودرو به شما به پرداخت خسارت و جریمه محکوم شده باشد و شما به ناچار جریمه و خسارت را پرداخت کرده باشید می توانید آنرا مطالبه کنید.
      اگر مجموع مبلغ مطالبه شده شما کمتر از بیست میلیون تومان باشد رسیدگی به دعوا در صلاحیت شورا خواهد بود. ((شماره تماس وکیل جهت مشاوره: 09383401182))

  3. کامران سلیمانپور گفت:

    سلام ساختمانی را با پدرم سه دانگ سه دانگ شریک هستیم واحد ها تقسیم شده اند ولی دو باب مغازه تجاری توسط پدر تصرف شده و بدون هماهنگی اجاره داده هر کدام از مغازه ها صد متر می‌باشد الان بنده شکایت کردم هم از پدر هم از مستاجر هم از املاک که بدون هماهنگی بنده و رویت اسناد ملک را اجاره کرده آمد حالا از دادگاه برام نقص آمده که خواسته تقویم نشده است بنده فقط خواهان خلع ید مستاجران و دریافت خسارت و همچنین آو ده شدن اسمم در اجاره نامه ها و دریافت نصف اجاره را خواهانم حالا چگونه خواسته را تقویم نماییم منظور چیست آخه من که نمی خواهم ملک را بفروشم که ارزش ملک را در بیاورم بنده میخواهم در اجاره آنها شریک شوم.ممنون

  4. منصور گفت:

    باسلام بنده حدود۵سال پیش ملکی رافروختم وتوی این فاصله علیرغم اینکه وکالت دادم ولی طرف نرفته که متیازات را تغیرنام بده بنام خودش تا اینکه از اداره اب اظهار نامه ای برای من امد مبنی بر بدهی ۱۹ میلیونی که ّاگر پرداخت نکنی حسابهات رامیبندیم خلاصه خریدار هیچ توجهی نمیکنه تا اینکه شکایت کردم یه هفته بعد ابلاغی امد مبنی بر تقویم ومجزا کردن خواسته
    سوال بنده این است من با چه عنوان باید شکایت میکردم وایا راهی هست که خریدار را الزام به تغیر نام کنم
    ممنون از شما

    1. todaylaw گفت:

      سلام
      هم برای تغییر نام انشعابات و هم برای مطالبه هزینه ها راهکار قانونی وجود دارد. اما توجه داشته باشسد که اگر دعوایی که طرح کرده اید مطالبه مبلغ 19 میلیون تومن باشد شورا به نفع شما رای نخواهد داد. چون شما در این مرحله ذینفع نیستید.

  5. دلفانی گفت:

    بسیار گویا و شفاف بیان کردید

    1. todaylaw گفت:

      از بازخورد مثبت شما سپاسگذاریم

  6. ایمان مومنی گفت:

    به نام حق تعالی
    با سلام و احترام
    و همچنین تشکر و قدردانی بابت زحمات بسیارتان و امکانی که برای امثال بنده قرار داده اید
    بنده در اتاق داوری استان مرکزی دادخواستی ارائه کرده بودم و رای موافق نیز دریافت نموده ام و برای اجرای حکم نیز اقدام نمودم اما خوانده در فرصت اعتراض دادخواستی داده اند مبنی براینکه (در داخواست اینجانب تقویم صورت نگرفته است و درخواست توقف اجرائیه گرفته است )شعبه 18 ام هم که دستور اجرائیه را صادر کرده است با تامین دلیل دستور توقیف داده است و قرار رسیدگی گذاشته است . لذا خواهشمند است بفرمایین من در قرار رسیدگی چه چیزی باید بگویم که برای رئیس شعبه موجه باشد .

    1. todaylaw گفت:

      با سلام همین حالا با شماره تماس 02632558956 تماس بگیرید و موضوع خود را مطرح نمایید.

      1. ایمان مومنی گفت:

        متشکر و ممنون خدا به شما خیر دهد

  7. زهرا گفت:

    آیا وکیل خوانده جهت دفاع بابت تمبرمالیاتی اش بر اساس حق الوکاله نیست؟ از تعرفه کمتر باشد شعبه دوباره رفع نقص می زنه یعنی چی؟ چطور متوجه بشوم که درست محاسبه کرده بابت کسری تمبرمالیاتی، خوانده که خواسته ندارد تا بر اساس خواسته پرداخت کند که ولی شعبا برای وکیل خوانده هم از خواسته تمبر می گیرد؟ درست است؟

    1. parsamosavi گفت:

      سلام بله درست است . خوانده خواسته اش رد همان خواسته خواهان است. پس به همان نسبت باید مالیات پرداخت کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *