حقوق خانواده

تنفیذ طلاق

تنفیذ طلاق | حقوق امروز
5/5 - (1 امتیاز)

تنفیذ طلاق

 

اگر زوجین ایرانی در خارج از ایران و مطابق مقررات کشور محل اقامت خود اقدام به طلاق نمایند، آیا می‌توانند در ایران اقدام به طرح دعوا به خواسته تنفیذ طلاق نمایند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم وقتی زن و شوهر ایرانی در ایران ازدواج کرده و قد آن‌ها ثبت شده باشد. اما در خارج از ایران اقدام به طلاق نمایند، چون احکام طلاق صادره از دادگاه‌های خارجی در ایران قابلیت اثربخشی ندارند لذا زوجین در خارج از ایران طلاق گرفته اما مطابق مقررات ایران زن و شوهر محسوب می‌شوند. به ویژه از این حیث که امکان ثبت واقعه طلاقی که در خارج از ایران واقع شده است در ایران وجود ندارد.

همچنین مشاهده کنید: کتاب طلاق به درخواست زوجه

کتاب طلاق به درخواست زوجه

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دادخواست خانم ت. د. با وکالت آقای الف. ز. بطرفیت آقای ن. س. فر ز. ش.الف. بخواسته تنفیذ طلاق منعقده در کشور هلند و اجرای صیغه طلاق و ثبت آن موضوع حکم صادره به تاریخ 17 ژوئن 2009 صادره از دادگاه لاهه کشور هلند، دادگاه از توجه به محتویات پرونده و نظر به اینکه طلاق از احوال شخصیه افراد بوده مطابق ماده 6 قانون مدنی در احوال شخصیه اتباع ایران تابع قانون ایران هستند هر چند در ایران مقیم نباشند که بر این مبنا دادگاه ایران نمی‌تواند به طلاق که بر اساس قانون بیگانه صادر شده است ترتیب اثر بدهد و آنرا تنفیذ نماید.

در این فرض خواهان صرفاً می‌تواند برای طلاق به دادگاه ایران مراجعه کند و بر اساس قانون ایران اقدام نماید لهذا دادگاه بنا به مراتب فوق و مستنداً به مواد 1257 قانون مدنی و 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بطلان دعوی خواهان صادر و اعلام می‌نماید. رای صادره حضوری بوده و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل پژوهش در محاکم تجدیدنظر استان تهران می‌باشد.
دادرس شعبه 256 دادگاه عمومی حقوقی تهران – محمدرضا ترکاشوند

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدیدنظرخواهی خانم ت. د. فر ز. س. با وکالت آقای الف. ز. بطرفیت آقای ن. س. نسبت به رأی موضوع دادنامه شماره 1639مورخ 94/12/08 صادره از شعبه 256 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بررد درخواست تنفیذ طلاق تجدیدنظر خواه اشعار دارد وارد نیست زیرا رأی تجدید نظر خواسته موافق موازین قانونی و با رعایت اصول و قواعد دادرسی صادر گردید ه و ایراد اساسی متوجه آن نمی باشد تجدید نظر خواه نیز در این مرحله مطلب قابل توجهی عنوان نکرده لذا باستناد ماده 358 قانون آئین دادرسی مدنی رأی تجدید نظر خواسته تایید میگردد این رأی ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی فرجامی در دیوانعالی کشور است.
شعبه 47 دادگاه تجدیدنظراستان تهران – رئیس و مستشار _ سید داود معنوی – عارفه مدنی کرمانی

تنفیذ طلاق | حقوق امروز

تنفیذ طلاق

تحلیل موضوع

  1. به نظر می‌رسد استدلال مذکور در رای کاملا قانونی و قابل دفاع است اما از نظر عملی مشکلاتی را ایجاد می‌کند چرا که زن و شوهر در خارج از ایران با پذیرش تعهدات مالی و صرف‌نظرکردن از حقوقی، طلاق می‌گیرند و بعضاً بعد از طلاق اقدام به ازدواج می‌کنند اما با مراجعه به ایران قانونی عقدی که در خارج به واسطه طلاق منجر شده است را همچنان معتبر می‌دانند. البته برخی از دادگاه‌ها این دعوا را می‌پذیرند و رای به تنفیذ صادر می‌کنند.
  2. نکته قابل تامل در این باره نوع خواسته تعیین شده از سوی خواهان است. در دادخواست تقدیمی خواسته « تنفیذ طلاق منعقده در کشور هلند و اجرای صیغه طلاق و ثبت آن» تعیین شده است این در حالی است که طبق مقررات قانونی و موازین شرعی ، طلاق تنها بعد از اجرای صیغه طلاق واقع می شود حال وقتی که خواهان اقرار می کند صیغه طلاق جاری نشده است در نتیجه طلاق واقع نشده است . و وقتی طلاق واقع نشده است امکان تنفیذ و ثبت آن هم وجود ندارد.

کلام پایانی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با تنفیذ طلاق سخن گفتیم و در این باره به شما اطلاعات مفیدی ارائه نمودیم و اینک در انتها اگر در این باره سوالی دارید، می‌توانید از طریق بخش نظرات سوال خود را با ما مطرح کنید و به پاسخ خود دست یابید.

بازگشت به لیست

یک نظر در “تنفیذ طلاق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *