حقوقی

استرداد قرض | پس گرفتن پول قرضی

خوانده دعوای استرداد قرض | حقوق امروز
5/5 - (1 امتیاز)

مسئله استرداد قرض موضوع مهمی است و پیگیری آن نیاز به ارائه دادخواست استرداد قرض دارد. اگر در این باره نیاز به مشاوره حقوقی دارید با شماره‌ی زیر تماس بگیرید.

آنچه در این مطلب مطالعه خواهید کرد:

  1. دادخواست استرداد قرض
  2. قرض چیست؟
  3. زمان استرداد مال قرضی
  4. استرداد مال قرضی
  5. اعسار از پرداخت قرض
  6. خواهان دعوای استرداد قرض
  7. خوانده دعوای استرداد قرض
  8. خواسته دعوای استرداد قرض
  9. خسارت تاخیر تادیه
  10. خسارت قراردادی تاخیر در استرداد مال قرض داده شده
  11. کلام پایانی

دادخواست استرداد قرض

اگر به کسی پول یا مالی را قرض داده‌اید ولی او در زمان مقرر از استرداد آن خودداری کرده باشد باید اقدام به تقدیم دادخواست کنید. قبل از تقدیم دادخواست به نکات زیر توجه کنید.

قرض چیست؟

قرض یک قرارداد است که به موجب آن یک طرف مقدار معینی از مال خود را به طرف دیگر تملیک می‌کند که طرف مزبور مثل آن را از حیث مقدار و جنس و وصف رد کند. به عبارت دیگر :

  1. در قرض هر مالی را می‌توان قرض داد و حتما نباید پول باشد.
  2. وقتی مالی قرض داده می‌شود آن مال به مالکیت قرض گیرنده در می‌آید. و برخلاف تلقی برخی مال قرضی در دست گیرنده قرض امانت نیست.
  3. قرض گیرنده مکلف است همان مالی را که دریافت کرده است به قرض دهنده برگرداند .
  4. اگر به هر دلیل استرداد همان مال ممکن نبود باید قیمت مال قرضی را به قیمت روزی که مال را رد می کند پس بدهد.

زمان استرداد مال قرضی

زمان استرداد مال قرضی چند حالت می تواند داشته باشد:

  • ممکن است طرفین زمان پایان قرض یا استرداد مال قرضی را تعیین کنند. در این صورت تا زمانی که آن زمان نرسیده باشد قرض دهنده نمی‌تواند استرداد مال قرض داده شده را مطالبه کند. ماده 651 قانون مدنی مقرر داشته است :« اگر برای ادای قرض به وجه ملزمی اجلی معین شده باشد، مقرض نمی‌تواند قبل از انقضای مدت طلب خود را مطالبه کند.»
  • ممکن است به اراده قرض گیرنده واگذار کنند مثلاً قرض گیرنده هر وقت داشت مال را برگرداند.
  • ممکن است به اراده قرض دهنده واگذار شود یعنی توافق کنند که هر وقت قرض دهنده مال قرض داده شده را مطالبه کرد، قرض گیرنده مکلف به استرداد باشد.

استرداد مال قرضی

قاعده این است که کسی که مالی را قرض می گیرد باید آن را در زمان مقرر به قرض دهنده مسترد کند. در این خصوص توجه به چند موضوع ضروری است:

  1. در زمان استرداد قرض گیرنده باید همان مالی را که قرض گرفته است، برگرداند. صرف نظر از این که قیمتش در زمان استرداد کم یا زیاد شده باشد.
  2. اگر توافق شده باشد که قرض گیرنده به جای استرداد مال قرض گرفته شده میزان مشخصی از مالی دیگر بپردازد، این شرط دارای اعتبار است. صرف نظر از این که در زمان استرداد مال قرض داده شده با مالی که قرار است مسترد شود از نظر ارزش ریالی برابر نباشند.
  3. توافق بر استرداد مال به میزانی بیشتر از مال قرض داده شده، می‌تواند ربا باشد. و علاوه بر تعقیب کیفری طرفین به اتهام ربا از نظر حقوقی نیز این توافق باطل و فاقد اثر قانونی خواهد بود.

اعسار از پرداخت قرض

از ویژگی‌های عقد قرض این است که اگر درزمان مطالبه، مدیون ناتوان از پرداخت قرض باشد دادگاه می‌تواند بدون این که طرح دعوای اعسار ضرورت داشته باشد برای استرداد قرض مهلت یا اقساط تعیین کند. برای اطلاع از شرایط استفاده از این امکان با حقوق امروز تماس بگیرید.

خواهان دعوای استرداد قرض

خواهان دعوای استرداد قرض بی تردید قرض دهنده است و اگر قرض دهنده فوت کرده باشد ورثه اش می توانند اقدام به مطالبه نمایند.

خوانده دعوای استرداد قرض

خوانده کسی است که قرض را دریافت کرده است. در صورت فوت خوانده می‌توان این دعوا را علیه ورثه دریافت کننده قرض طرح کرد. ورثه در صورتی از پرداخت آن معاف خواهند شد که اقدام به رد ترکه کرده باشند.

خوانده دعوای استرداد قرض | حقوق امروز

خوانده دعوای استرداد قرض

خواسته دعوای استرداد قرض

خواسته دعوا می‌تواند استرداد قرض باشد یا مطالبه وجه.

خسارت تاخیر تادیه

خسارت تاخیر تادیه را می‌توان از زمانی که سررسید استرداد قرض بوده است یا زمان استرداد تعیین نشده و منوط به مطالبه بوده و قرض دهنده مطالبه کرده باشد. طبق ماده 522 قانون أیین دادرسی مدنی، زمانی می توان خسارت تاخیر تادیه را مطابق شاخص بانک مرکزی مطالبه کرد که:

  1. زمان مطالبه رسیده باشد.
  2. قرض دهنده استرداد مال قرض داده شده را مطالبه کرده باشد.
  3. قرض گیرنده توانایی مالی برای استرداد مال را داشته باشد اما از استرداد آن خودداری ورزیده باشد.

خسارت قراردادی تاخیر در استرداد مال قرض داده شده

اگر در طرفین توافق کرده باشند که در صورت تاخیر در استرداد وجه مبلغ مشخصی به عنوان خسارت پرداخت شود، طبق ماده 230 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 805 دیوان عالی کشور، این توافق معتبر بوده و قرض گیرنده باید مطابق توافق خسارت تاخیر تادیه را پرداخت کند.

تقویم خواسته

خواسته مالی باید تقویم شود. اگر آنچه که قرض داده شده است، پول نقد باشد، نیازی به تقویم نیست و همان مبلغ در ستون خواسته نوشته می‌شود. اما اگر مال قرض داده شده مالی غیرنقدی باشد باید آن مال ارزیابی شود و قیمت آن درج شود.  البته برای اطلاع از چگونگی تقویم خواسته به مقاله مربوطه در حقوق امروز مراجعه کنید.

کلام پایانی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با مسئله‌ی پس گرفتن پول قرض داده شده سخن گفتیم و در این باره به شما همراهان گرامی اطلاعات مفیدی ارائه دادیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما همراهان گرامی مفید بوده باشد. در پایان اگر در رابطه با این موضوع سوالی دارید، می‌توانید پرسش خود را از طریق قسمت نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی موسسه ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن به شما پاسخ دهند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *