حقوقی

نامزدی

نامزدی
به مطلب ما امتیاز دهید

برای نامزدی و برهم خوردن آن در قانون پیش بینی هایی شده است که بهتر است از آنها با خبر باشید. این قوانین را به قلم وکیل پایه 1 دادگستری محمد موسوی مقدم میخوانیم:

تعریف نامزدی

بر خلاف آنچه در عرف رایج است، از نظر قانونی ، به رابطه زن و مرد یا دختر و پسر قبل از انعقاد عقد ازدواج اگر این رابطه برای آشنایی و تهیه مقدمات انعقاد و عقد ازدواج باشد، نامزدی میگویند.

در حالی که از نظر عرف به رابطه زن و مرد در دوران بعد از انعقاد عقد ازدواج و قبل از عروسی و شروع زندگی مشترک و رفتن زوجین زیر یک سقف ، نامزدی گفته میشود.

در نتیجه به هر رابطه دختر و پسر نامزدی گفته نمیشود بلکه این رابطه باید به قصد ازدواج باشد.

الزام به ازدواج

اگر دختر و پسری با هم نامزد شدند، هر یک از دو طرف میتوانند از ازدواج با دیگری خودداری کند. دی این حالت نمیتوان او را به ازدواج مجبود کرد. به عبارتی دیگر ” وعده ازدواج نه ایجاد علقه زوجیت میکند و نه تعهد بر ازدواج ایجاد میکند.

لذا اگر دختر و پسری به قصد ازدواج با یکدیگر نامزد شدند و حتی قول و قرار ازدواج گذاشتند و در این بین خودشان و خانواده هایشان با یکدیگر رفت و آمد داشتند و حتی بر اموری مثل مهریه و محل زندگی و غیره هم توافق کرده باشند، هم این رابطه مدتها به طول انجامیده باشد نیز ، میتوان نامزدی را برهم زد و از ازدواج منصرف شد. چرا که اساسا هدف از نامزدی آشنایی دو طرف با یکدیگر و بررسی امکان ازدواج و ادامه زندگی مشترک است.

هزینه های دوران نامزدی

اگر دختر و پسری که با هم نامزد هستند و یا خانواده هایشان در طول دوران نامزدی هزینه هایی متحمل شده باشند مثل هزینه های برگزاری جشن نامزدی و غیره. در صورتی که نامزدی به علت انصراف یکی از دو طرف به هم بخورد و ازدواج انجام نشود، هزینه های انجام شده قابل جبران و مطالبه نیست. چرا که قبلا در ماده 1036 قانون مدنی آمده بود.

اگر یکی از نامزدها وصلت منظور را بدون علت موجهی به هم بزند در حالی که طرف مقابل یا ابوین او یا اشخاص دیگر به اعتماد وقوع ازدواج معزور شده و مخارجی کرده باشند طرفی که وصلت را به هم زده است باید از عهده خسارات وارده برآید ولی خسارات مزبور فقط مربوط به مخارج متعارفه خواهد بود.

اما این ماده حذف شد و به علت حذف این ماده مطالبه خسارات مقدور نمیباشد.

هدایای نامزدی

اگر در طول دوران نامزدی، نامزدها یا پدر و مادرشان هدایایی را به قصد انجام ازدواج داده باشند، اگر نامزدی به هم بخورد و ازدواج محقق نشود برخی از هدایا قابل مطالبه است.

در این صورت همه هدایایی که داده شده است قابل مطالبه نیست بلکه صرفا هدایایی معمولا و از نظر عرفی نگهداشته میشوند ، قابل مطالبه خواهند بود.

اما آن دسته از هدایایی که معمولا یک انسان متعارف و معمولی آنها را نگه نمیدارد، قابل مطالبه نیست. به عنوان مثال هدایایی مثل طلا، خودرو، برخی از لباس ها را میشود مطالبه کرد اما هدایایی مثل تاج و سبد و دسته گل یا خوراکی ها مثل شیرینی ، کیک، میوه ، غذا و …. که عرفا نگهداری نمیشد را نمیتوان مطالبه کرد.

اگر هدایایی که معمولا نگهداری میشوند مثل لباس و طلا ، موجود نباشد مثلا مفقود شده یا فروخته شده باشد، میتوان قیمت آنها را مطالبه کرد. در این صورت دادگاه موضوع را به کارشناس ارجاع میدهد و قیمت روز آنرا تعیین و طرف را به پرداخت آن محکوم خواهد کرد.

هدایای پیش از نامزدی

گاهی ممکن است قبل از نامزدی دختر و پسر با هم رابطه داشته باشند به نحوی که قصد آنها از این رابطه ازدواج نباشد و بعد تصمیم بگیرند که این رابطه را ارتقا دهند و وارد مرحله نامزدی شوند؛

در این صورت اگر کسی که در این مرحله قبل از نامزدی هدیه یا کادویی به طرف مقابل بدهد، این هدیه در صورت بر هم خوردن رابطه قابل مطالبه نخواهد بود.و تنها آن هدایایی قابل مطالبه است که در دوران نامزدی داده شده باشد.

هدایای نامزدی در صورت طلاق

اگر در دوران نامزدی، دختر و پسر یا خانواده آنها هدایایی به هم داده باشند و نامزدی منجر به ازدواج شود اما ازدواج منجر به طلاق شود، هدایایی که در دوران نامزدی رد و بدل شده است قابل مطالبه نخواهند بود. بلکه تنها هدایایی قابل مطالبه است که در این دوران داده شده باشند و نامزدی به هم بخورد و به ازدواج منتهی نشود.

در صورت بر هم خورد نامزدی چه کنیم ؟

همانطور که گفته شد نامزدی ، طرفین را ملزم به ازدواج نمیکند. بنابراین نمیتوانید کسی را به خاطر بر هم خوردن آن به دادگاه کشیده و او را مجبور به ازدواج کنید اما میتوانید بخشی از هزینه هایی را که در این دوران انجام داده اید از او پس بگیرید.

در این صورت بهتر است به یک وکیل خانواده خوب مراجعه کنید. تسلط وکیل به مواد قانونی باعث بالا رفتن احتمال موفقیت شما در دادگاه میشود. در صورت تمایل، ما بهترین وکیل در این زمینه را به شما معرفی میکنیم.

برای معرفی خوب روی لینک زیر کلیک کنید:

معرفی وکیل

همچنین در صورت داشتن هرگونه سوال میتوانید در پایین همین برگه سوال خود را مطرح کنید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به کلیه سوالات شما عزیزان میباشند. میتوانید سوالات خود را درباره کلیه مسائل حقوقی و کیفری با ما مطرح کنید.

همچنین اگر قبل از اقدام به گرفتن وکیل نیاز به مشاوره حقوقی رایگان دارید میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی رایگان موسسه حقوق امروز استفاده کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *