بررسی رأی تغییر غیر مجاز کاربری اراضی زراعی و باغی
قبل از بررسی رأی تغییر غیر مجاز کاربری اراضی زراعی و باغی باید دانست که تغییر کاربری عملی مجرمانه است. اما این که به طور کلی تغییر کاربری به چه معناست باید گفت که هرگونه اقدامی که مانع از بهره برداری و استمرار کشاورزی اراضی زراعی و باغ ها گردد، تغییر کاربری می باشد ( بر گرفته از کتاب تغییر کاربری نوشته آقای محمد موسوی مقدم وکیل پایه یک دادگستری).
مطلب حاضر یکی از آرای دادگاهی در همین زمینه را نمایان و سپس بررسی آن را نیز مشعر می دارد. منتهی همانطور که در ادامه هم خواهیم گفت نیاز است در این بررسی رأی تغییر غیر مجاز کاربری اراضی زراعی و باغ ها به رأی وحدت رویه ۷۶۰ هیات عمومی دیوان عالی کشور نیز اشاره ای داشته باشیم.
برای سهولت این امر رأی وحدت رویه مذکور نیز ذیل مطالب آورده شده است، امیدواریم محتوای این مطلب به دانش شما اضافه نماید.
«دادنامه بدوی»
شکات :
- اداره امور اراضی قم
- دادستان شعبه ۵ بازپرسی
متهم : عباس
اتهام : تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی غیر مجاز
«رأی دادگاه»
در خصوص کیفرخواست شماره…… دادسرای عمومی و انقلاب قم علیه آقای عباس مبنیبر تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها با توجه به محتویات پرونده نظر به اینکه بر اساس گزارش بازپرس مربوطه، سازمان جهاد کشاورزی و همچنین اظهارات نماینده قانونی سازمان مذکور و اظهارات متهم، محل موردنظر دامداری میباشد و براساس صراحت تبصره ۴ ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها احداث دامداریها تغییر کاربری محسوب نمیشود و حتی براساس تبصره ۱ ماده آن قانون مشمول عوارض نیز نمیباشد و اینکه مقنن اخذ موافقت را لازم دانسته در صورت عدم اخذ موافقت، تصریح قانونگذار براینکه تغییر کاربری نیست را تعبیر نمیدهد لذا بهنظر دادگاه با توجه بهمراتب فوق، بزه مذکور، جمیع ارکان و شرائط آن منتسب به متهم نمیباشد و مستنداً به بند الف ماده ۱۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری و حاکمیت اصل برائت رأی بر برائت متهم صادر و اعلام میگردد رأی صادره حضوری ظرف بیست روز پساز ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در مرجع تجدیدنظر استان قم میباشد.
«تحلیل و بررسی رأی تغییر غیر مجاز کاربری»
این رأی اگرچه در سال ۱۳۸۸ صادر شده است، اما جناب محمد موسوی مقدم وکیل پایه یک دادگستری عقیده دارد که موافق با نظر هیات عمومی دیوان عالی کشور در رأی وحدت رویه شماره ۷۶۰ مورخه ۱۳۹۶/۰۴/۲۰ است.
هیات عمومی دیوان عالی کشور در این رأی استدلال کرده است.
اگر چه بر این رأی وحدت رویه ایراد جدی وارد است و با متن صریح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی تطابق ندارد ، اما در هر حال این نظر در بین قضات از سال های قبل از صدور رای وحدت رویه جاری بوده و طرفدار داشته است.
« برای مشاهده نقد وارد بر رای وحدت رویه ۷۶۰ دیوان عالی کشور به کتاب تغییر کاربری تالیف آقای محمد موسوی مقدم _انتشارات حقوق امروز _ مراجعه کنید.»